Onvoldoende opslagruimte Samsung Galaxy S5 – SD-kaart slim inzetten

Eerder schreef ik hier al hoe je ruimte op je Samsung Galaxy S5 (of andere Android telefoon) kunt maken door de cache gegevens zo nu en dan op te schonen. Een nadeel hiervan is dat het na verloop van tijd niet echt heel veel meer oplevert, zelfs ookal heb je voldoende ruimte op je SD-kaart beschikbaar. Hier nu een andere oplossing, die het mogelijk maar om je SD-kaart slimmer in te zetten, zodat deze ook echt gebruikt kan worden voor Apps.

Sinds Android 6.0 heeft Google Adoptable Storage geintroduceerd. Dit maakt het mogelijk om het interne opslaggeheugen van je telefoon uit te breiden met de opslagruimte die je op je SD-kaart hebt. Het was al mogelijk om apps via Applicatiebeheer zelf naar de SD-kaart te verplaatsen, maar vaak stonden deze apps weer terug op je interne opslaggeheugen na het installeren van een update voor de app. Hier nu een oplossing hoe je wel echt je SD-kaart geheugen voor de apps kunt gebruiken met Adoptable Storage. Deze functie is dus te in Android vanaf versie 6.0, maar helaas heeft Samsung deze functie niet standaard geintegreerd. Echter is het wel mogelijk om via een trucje deze functie toch te enablen.

Hiervoor moet je, je telefoon aan kunnen sluiten op je computer. Dit mag zowel een Windows (7 of hoger), OSX of zelfs Linux computer zijn. Het gaat er namelijk om dat je ADB-tools kunt installeren. In het voorbeeld wordt uitgegaan van een Windows pc.

Let op! Zorg dat er niks belangrijks meer staat op je SD-kaart. In dit proces gaan alle gegevens die op je SD-kaart staan verloren! Dus maak een backup als de gegevens die hierop staan je dierbaar zijn.

ADB-Tools installeren

Installeer op je computer de ADB tools. Op XDA-Developers is hier een handig tooltje te vinden die voor je de belangrijkste drivers installeert. Volg de instructies zoals op die website beschreven. Simpelweg komt het erop neer dat je het gedownloade bestand moet starten onder verhoogde priviliges (rechtermuisknop -> Uitvoeren als Administrator)

en je vervolgens in het command prompt venster een aantal keer voor Y moet kiezen. Zie ook het onderstaande screenshot (bron: XDA):

15 Second ADB Installer

USB-Foutopsporing

Alvorens je nu je telefoon aansluit op je pc, moet je op je telefoon het e.e.a. enablen. Eerst betreft dat de Ontwikkelaarsopties, indien die nog niet zichtbaar zijn in je instellingen menu. Hiervoor moet je eerst naar je instellingen en vervolgens naar Toestel-Info gaan.

Vervolgens zie je een overzicht met informatie over je toestel, waaronder het buildnummer. Klik ongeveer 10 keer snel achter elkaar op buildnummer, totdat er een popup verschijnt. Je hebt nu de ontwikkelaarsopties enabled. Ga terug naar het menu en boven Toestel-info zie je nu Ontwikkelaarsopties zien staan. Kies voor Ontwikkelaarsopties en vink hier USB-foutopsporing aan, indien dit nog niet het geval is. Je krijgt vervolgens een popup om te bevestigen dat je deze optie aanzet, bevestig hier je keuze.

 

Telefoon aansluiten

Sluit nu je telefoon aan op je computer. Als ADB goed geinstalleerd is, zal deze netjes worden herkend. Start nu een command prompt venster (bijvoorbeeld door onderin je start menu cmd te typen).  Vervolgens typ je:


adb devices

Hier zie je output van de devices die zijn aangesloten en worden herkend. Het kan zijn dat je op je telefoon een melding ziet verschijnen of je het apparaat wat is aangesloten (je pc) wilt vertrouwen. Vertrouw deze. Typ vervolgens in je cmd venster:


adb shell

Je gaat nu in de shell modus van je telefoon. Nu wil je informatie over de beschikbare apparaten. Type hiervoor:


sm list-disks

Je zult nu de beschikbare storage zien. Bijvoorbeeld:


partition:179:160

De getallen kunnen varieren, maar zal zoiets zijn als hierboven. Deze partitie wil je nu inzetten als storage. Dit kan op meerdere manier. Je kunt ervoor kiezen om je volledige SD-kaart in te zetten als Adoptable storage of bijvoorbeeld de helft. In mijn geval met een SD-kaart van 32GB, heb ik de helft toegewezen. Hiervoor gebruik je het volgende commando met de getallen die je uit sm list-disks hebt gehaald:


sm partition disk:179,160 mixed 50

Mocht je de volledige SD-kaart toe willen wijzen, dan gebruik je het commando:

sm partition disk:179,160 private

Dit proces kan vervolgens even duren. Bij mij duurde het ongeveer een minuut. Vervolgens kun je, je telefoon los koppelen en naar instellingen -> opslag gaan. Hier zie je nu meerdere opslagapparteren terug. Een voorbeeld van mijn situatie (na migratie van data):

Je ziet nu dus twee keer SD-kaart terug. Een keer onder Apparaatopslag en een keer onder Draagbare opslag. De opslag onder Apparaatopslag is je Adoptable Storage, die je nu ook voor al je apps kunt inzetten.

Verplaatsen van data

Om data naar je SD-kaart (van je apparaatopslag) te verplaatsen, druk je op SD-kaart. Vervolgens kun je rechtsboven bij de drie stipjes kiezen voor Migrate Data. 

Dit proces kan enkele minuten duren. Hierna heb je een mooie verdeling van je data en heb je toch slimmer gebruik gemaakt van je SD-kaart opslag.