Column: De Smartwatch als jou persoonlijke gateway naar technologie?

Technologie wordt een steeds groter onderdeel van ons dagelijks leven. Waar je zo’n 20 jaar geleden nog praktisch niemand met een mobiele telefoon zag lopen, heeft (op de oudere generatie na) eigenlijk iedereen er altijd wel een bij zich. Overal en nergens hebben we toegang tot informatie, die we eerst op andere manieren moesten proberen te achterhalen. Maar met zo’n mobieltje op zak en vrijwel overal in Nederland wel mobiel bereik, is het toch wel verrekte handig om toch nog even snel iets op te zoeken.

Vooral communicatie lijkt hierin een centrale rol te spelen. Waar de mobiele telefoon eerst vooral gericht was op alleen het bellen, zijn er tegenwoordig steeds meer manieren van communiceren mogelijk. Eerst werd het smsen als functionaliteit toegevoegd. Even snel en gemakkelijk een berichtje sturen naar elkaar, dat is toch wel erg makkelijk. Toen de telefoons net internet kregen werd het steeds eenvoudiger om mailtje te versturen en begon de opmars van WhatsApp. Een applicatie die je nu vrijwel op alle Nederlandse smartphones wel terugvindt. Wat overigens wel interessant is, is dat in Nederland vrijwel iedereen van WhatsApp gebruikt maakt, maar in bijvoorbeeld België en de Verenigde Staten juist Facebook Messenger weer veel populairder is. Blijkbaar heeft de lokaal heersende cultuur hier ook sterk invloed op.

Een nieuwe gadget die de afgelopen jaren een soort van add-on van je smartphone is geworden, is de smartwatch. Naast de originele functie van het weergeven van de tijd, kun je nu eenvoudig herinnerd worden aan de afspraken uit je digitale agenda, of kun je even snel het laatste berichtje lezen wat je net ontvangen hebt. Zo wordt het steeds makkelijker om even snel de laatste notificaties en berichtjes te lezen, zonder al te veel moeite hiervoor te hoeven doen. Want ja je telefoon je broekzak halen voor elke notificatie of berichtje dat je binnenkrijgt is toch helemaal niet handig?

Maar de smartwatch is meer dan alleen een gadget dat je notificaties weergeeft en je berichtjes toont. Zo heeft Apple een functionaliteit toegevoegd om eenvoudig betalingen te kunnen doen, namelijk via Apple Pay. Je haalt je Apple Watch langs de scanner en via NFC wordt het verschuldigde bedrag zo van jou Apple Pay account gehaald. Zeg die pinpas dus maar gedag!

Ook zie je de smartwatch steeds meer terugkomen in de sport. Veel sporters dragen tegenwoordig een smartwatch om hun hartslag te monitoren, het aantal stappen te tellen of om te meten welke afstand ze hebben afgelegd tijdens het sporten. Zodat ze vervolgens op Facebook kunnen laten zien hoe goed ze wel niet bezig zijn geweest.

Voor de gezondheidsindustrie biedt de smartwatch ook een schat aan nieuwe mogelijkheden. Zo kun je vrijwel continue in de gaten houden wat de hartslag van een persoon is en dus ook in de gaten houden als hier een gek patroon in wordt herkend. Denk aan mensen die wellicht al een zwak hart hebben en door middel van de smartwatch wellicht al tijdig onregelmatigheden kunnen worden ontdekt en op die manier hulp ingeschakeld kan worden. Of denk aan de alarmknop die vele bejaarden om hun nek hebben hangen. Het is toch veel makkelijker als er gewoon een noodknop in het horloge zit wat veel mensen toch al om hebben. Maar ook voor medicijninname kan het handig zijn. Er zijn talloze mensen die weer vergeten hun pilletje in te nemen. Zo’n smartwatch kan je uitermate goed herinneren om tijdig je pilletje in te nemen.

Zo biedt nu de smartwatch al genoeg mogelijkheden met de kleine apps en aanvullingen die het biedt van je telefoon. Een groot nadeel is vaak nog wel dat je met veel modellen eigenlijk nog altijd wel met je smartphone in verbinding moet staan. Dus is het eigenlijk niet veel anders dan een handig add-on, waarmee je nog sneller kunt zien wat er speelt en acties uit kunt zetten indien dat nodig blijkt.

Maar wat voor toekomstige mogelijkheden zouden er voor de smartwatch kunnen zijn? Als je bedenkt dat de smartphone in 20 jaar tijd is ge-evolueerd van een lomp apparaat naar een handzaam stukje techniek wat je de hele dag gemakkelijk met je meedraagt, dan zou dat ook zomaar kunnen gebeuren met de smartwatch.

Het dragen van een horloge is al een eeuwenoud fenomeen, want je wilt toch wel een beetje bij de tijd blijven. Stel je voor dat dit eeuwenoude apparaat eigenlijk een gateway zou worden voor het gebruik van allemaal andere apparaten en je toegang biedt tot nog meer informatie. Eigenlijk heeft op dit moment de smartphone al een beetje die rol ingenomen, maar die moet je toch altijd nog weer ergens in je broekzak doen of in een tas meenemen. Een smartwatch daarentegen kun je makkelijk om je arm dragen en heb je verder weinig last van. Echter zijn er nu nog de nodige uitdagingen in bijvoorbeeld accuduur, of het zo klein mogelijk maken van de techniek en die in het horloge verstoppen. Kijkend naar het verleden, zal dit waarschijnlijk alleen maar een kwestie van tijd zijn voordat het weer mogelijk is om nog meer techniek in een nog kleiner apparaatje te stoppen.

Want een apparaat wat je altijd bij je draagt, kan perfect jou als identiteit vertegenwoordigen. Op hoeveel plekken moet je tegenwoordig wel niet inloggen en moet weer een van je zo vele wachtwoorden intypen. Het is toch veel makkelijker als je gewoon een keer jezelf hoeft de identificeren als je het horloge omdoet en vervolgens de rest van de dag niet meer hoeft in te loggen op alle systemen waarmee je die dag te maken krijgt. Jij bent immers jezelf en dat is eigenlijk wat ieder systeem van je wil weten. Dus als het nou eens mogelijk zou zijn om gemakkelijk met behulp van draadloze technologieën (bijvoorbeeld een nfc, bluetooth of wifi) te kunnen communiceren met de systemen waar jij dagelijks gebruik van maakt en aantoont dat jij bent wie je zegt dat je bent, dan zou dat weer vele kopzorgen schelen om maar weer te bedenken wat je wachtwoord ook alweer was.

Microsoft heeft met Continuum voor de smartphone ook wel een erg interessante techniek getoond. Namelijk je telefoon inzetten als vervangen van je laptop of desktop. Je sluit er gewoon een beeldscherm, toetsenbord en muis op aan en je kunt gewoon lekker werken net als op een gewone desktop. Het zou natuurlijk helemaal super zijn als je smartwatch op termijn diezelfde kracht krijgt als een laptop of desktop. Je verbindt gewoon met een beeldscherm en alle andere randapparatuur via een draadloze techniek en je kunt zo verder werken aan het document waar je mee bezig was, of je pakt er even snel een presentatie bij.

Nu is je smartwatch nog wel een soort van add-on voor je smartphone, maar wat nou als dit zou omdraaien. Dat je smartphone eigenlijk niks meer dan een interface wordt en jou toegang biedt tot alles wat jij op dat moment nodig hebt. Hetzelfde geldt voor een tv. Wil je een filmpje kijken op Netflix, dan sluit je toch gewoon ff je smartwatch op je TV aan en kijk je verder aan de film waar je de vorige keer gebleven bent.

En misschien hoeft dit allemaal niet zo heel lang meer te duren. Waar we eerst altijd zoveel mogelijk rekenkracht met je mee wilde dragen, is dat tegenwoordig al lang niet meer nodig. Daar hebben we immers de cloud voor. Lekker al je foto’s op iCloud zetten of uploaden naar Google foto’s zodat je ze overal kan bekijken, zolang je maar een werkende internetverbinding hebt. Maar ook steeds meer applicaties worden aangeboden via internet en heb je eigenlijk alleen een browser nodig om je ding in te kunnen doen. En ben je een 3D ontwerper of echte photoshopper, dan spin je toch lekker een dikke machine op in Microsoft Azure en maak je toch gewoon een remote desktop connectie met die bak. Zolang je maar een goede internetverbinding hebt, heb je dankzij de mogelijkheden van de cloud overal toegang tot de resources die jij wilt op welk moment van de dag dan ook. En hoef je geen dikke hardware om je arm mee te zeulen, maar alleen een communicatie apparaatje wat jou persoonlijke gateway is naar een wereld vol met technologie.