OSX: Backups nemen ruimte in op MacBook

Het is altijd verstandig om backups te maken van je belangrijke data. Apple heeft hiervoor in OSX de welbekende TimeMachine ingebouwd. Om te zorgen dat je ook nog iets hebt aan deze data mocht je MacBook of iMac crashen is het verstandig om deze backups bijvoorbeeld op een externe harde schijf te maken of op een NAS.

Dit is natuurlijk allemaal leuk en handig, maar die externe harde schijf heb je wellicht niet altijd bij je of zit je niet altijd in hetzelfde netwerk als de NAS waar je de backups naartoe wegschrijft. Toch is het wel handig dat je dan alsnog een per ongeluk verwijderd document kan terughalen met TimeMachine. Zo dacht Apple ook en daarom hebben ze een speciale functie in TimeMachine gebouwd. Op het moment dat het apparaat waar naartoe je de backups schrijft niet beschikbaar is, bewaart TimeMachine standaard je backups op je primaire schijf. Dit zie je terug als je naar ‘Over deze mac’ navigeert en voor opslag kiest, zie ook onderstaande screenshot.

2015-12-19_16-39-59

Hier zie je op de Macintosh HD 5,52GB aan Back-ups staan. Dit zijn de backups die gemaakt zijn in de tijdsperiode dat het backupapparaat niet beschikbaar was. Op het moment dat dit apparaat wel weer beschikbaar is en TimeMachine weer een backup maakt, zul je zien dat deze ruimte weer vrijgegeven wordt. Het is dus wel verstandig om regelmatig het backupapparaat aan te sluiten op je MacBook of iMac anders kan deze ruimte wel flink oplopen (natuurlijk afhankelijk van het aantal wijzigingen) en om je bestanden echt veilig te stellen.

Dus wees niet ongerust als ziet dat er ruimte op je primaire schijf wordt ingenomen door Back-ups, dit is dus een feature van TimeMachine.